Što kada stalno plačemo???

Plakanje može biti ljekovito – otpuštamo tugu, iskazujemo emociju, ne gušimo je u sebi. Potiskivanje niti jedne emocije nije zdravo, pa tako ni ‘gutanje suza’.

Tugujemo kada izgubimo blisku osobu (smrću, prekidom odnosa, veze, suosjećanjem sa teškom situacijom osobe koju volimo…) i tada je zdravo ‘isplakati’ to.

savjetovanja, mala fotkaIpak, dugotrajno plakanje, plakanje u kojem više ne znamo niti zašto plačemo, osobito ako je povezano sa neodređenim osjećajem pritiska, strepnje, tjeskobe – nije više zdravo. Ono je alarm da potražite pomoć. Često se iza takvog plakanja skriva dugotrajno nezadovoljstvo. Takve situacije se ne mogu riješiti plakanjem, već otvaranjem problema, vođenim i sigurnim razgovorom uz pomoć i podršku psihoterapeuta.

Razmislite – ako potražite pomoć, možda biste mogli riješiti svoj probem. Pitanje je što želite: ostati u suznoj dolini ili izaći na svjetlost dana?

Vjerujem da u svakom čovjeku ima dovoljno hrabrosti, snage i želje za boljim životom kako bi učinio korak za sebe i potražio pomoć.

U psihoterapiji psihoterapeut ne osuđuje, ne procjenjuje, ne laska, ne pametuje, već radoznalo sluša sve što se zbiva u vama i pokušava zajedno sa vama pronaći vama prihvatljiv nači izlaza iz vaše situacije. 

U sigurnim uvjetima, sa potpunom diskrecijom psihoterapeut će vas saslušati i reći: ”Razumijem.”. Bez osude, vrednovanja, čuđenja…

A onda ćete zajedno krenuti na putovanje unutar sebe. Svaki korak na tom putovanju neće biti guran niti forsiran, već poduprt od strane psihoterapeuta da vam je lakše njime koračati. Sve dok ne budete mogli sami.

Ivana Grabar, integrativni gestalt terapeut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 + = sixteen

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>