Psihoterapija kao lijek za ostavljene

srceLiječenje psihoterapijom je do sada pomoglo mojim mnogim klijentima. Pomoglo im je da prežive teška vremena, rastave brakova, teške životne spoznaje, trenutke u kojima su se bojali za svoj život ili život onih koje vole.

Još se sjećam kao nedavno žene koja je bila ostavljena i plakala neutješno, pitajući se kako je moguće da njen muž odbacuje sve te godine zajedničkog života, nju, djecu…

Dugo smo se viđale. Pratila sam je iz tjedna u tjedan. Suze, suze, suze. Pa red bijesa i ljutnje. Pa opet red suza. Pa gorčina, otpor, strah, osjećaj beznađa. Depresija. Klupko tuge. Činilo se: nikad neće završiti ove negativne emocije koje su je obavijale.

A onda, nakon godine dana – eto je čile, zdrave, kaže: Sad tek vidim, dobro je. Ako nije bilo truda i s njegove strane – ne može se ništa na silu. Mogu i ovako. Vidim da mogu. Nije to bio moj izbor. Ali  mogu dalje.

Gledam je s divljenjem i mislim si: Draga ženo, bravo! Izgovaram to glasno. Ona me zagrli i kaže: Puno si mi pomogla. Hvala ti.
Plačemo obje. Sretna sam što sam bila dio tog puta i ugledala zrake svjetlosti i radosti u njenim očima. Nakon dugo vremena.

Ivana Grabar, prof.
integrativni gestalt terapeut
osobni psihoterapeut

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× nine = 45

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>