Jesam li normalna osoba ako trebam psihoterapeuta?

Mnogi klijenti dođu k meni, sjednu stisnuto, ogledavaju se na sve strane hoće li netko iskočiti od nekuda i proglasiti ga ‘prolupalom osobom’ jer je odlučila potražiti pomoć psihoterapeuta.

Društvu je prihvatljivo potražiti pomoć liječnika, preuzeti lijekove i nastaviti život. Ali klijenti ne žele da se sazna da su potražili pomoć u psihoterapiji jer bi to, možda, za neke osobe iz njihove blizine, značilo da su korak do ‘ludnice’.

Zapravo, ovakav poduhvat – odlazak psihoterapeutu – je rezultat zdravog promišljanja normalne osobe koja uviđa da ima problem i ne želi provesti godine tapkajući u istom mjestu. Želi promjenu, pomak i javlja se kako bi učinila sve što je do nje u tom procesu promjene.

Kako za svaki problem postoji rješenje i kako se rješenje najčešće nalazi u nama, psihoterapeut uz pomoć klijenta otvara njegove dubine i pomaže klijentu da uvidi rješenje. Taj put, psihoterapija, nekad je dulji, nekad kraći, ali jedno je sigurno: uvijek se isplati! Od mnogih klijenata sam čula: ”Ovo je vrijedilo svakog uloženog novca.”  ili ” Zašto Vam se nisam obratio ranije?” ili ”Da sam Vas barem znala prije 10 godina.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


seven × = 56

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>